Нормално състояние на кожата

Кожна бариера

Кожата е жизненоважен орган, който защитава организма от вредните външни влияния и съхранява жизненоважни вещества, включително и вода.
Кожната бариера се състои от епидермални клетки, които са плътно прилепени една към друга и междуклетъчно вещество, което се състои от 50% серамиди.

Именно междуклетъчното вещество играе основната роля в защитата на кожата и целия организъм от загубата на вода и от проникване на увреждащи вещества и алергени. Освен това за съхранението  на влагата в кожата и поддържането на нейната цялост, особено голяма роля играе синтезът на специфичния белтък филагрин.

Естественият овлажняващ фактор

Компонентите получени при разпада на филагрин се намират в междуклетъчното вещество, в повърхностния слой на здравата кожа. Благодарение на способността им да задържат вода в кожата, те влизат в състава на естествения овлажняващ фактор и заедно със серамидите, играят ролята на междуклетъчен „цимент”.

 

Атопичен дерматит

Поява на атопичен дерматит

В основата на проявата на атопичен дерматит стоят генетично обусловени нарушения в защитната функция на кожната бариера и склонността към алергични реакции.Генетичен дефект във филагрина, понижава съдържанието му в кожата.

Наборът от функции, които изпълнява специфичният белтък са следните:

Първо, укрепва нишките  в средните слоеве на епидермиса, които свързват кератиновите клетки една с друга и способства за плътното прилепване.

Второ, при излющване на клетките в роговия слой на епидермиса, филагрина се разпада, а неговите разпадни продукти изпълняват най-важната функция – да задържат водата в кожата.
Следователно, при недостиг на филагрин в кожата при атопичен дерматит се забелязва и недостиг на компоненти в естествения овлажняващ фактор и нарушение в бариерната функция на кожата.

Бариерната функция допълнително отслабва в резултат от нарушеното образуване на липиди в междуклетъчното вещество в епидермиса. При атопичен дерматит се забелязва недостиг на основните липиди – серамидите.

В резултат на отслабената бариерна функция на роговия слой на кожата, проникват алергени и раздразняващи вещества, които предизвикват сърбеж и зачервяване. Характерният обрив се проявява под формата на розово-червени възпалени участъци, удебеляване на кожата на места, а при деца, могат да възникнат и сърбящи обриви. При разчесването им, кожата допълнително се травмира и това може да доведе до вторична инфекция.

 

Причини за развитие на атопичен дерматит

Атопичният дерматит може да се развие при деца и възрастни, които са генетично предразположени, под въздействието на определени външни фактори или вътрешни изменения в организма.

Сред външните фактори от най-голямо значение са:

• Алергени – оцветители и аромати в козметичните и парфюмните средства, синтетични и силно оцветени дрехи, плесени, акари, животинска вълна и др.

• Непоносимост към хранителни продукти – белтък, краве мляко, соя и др.

• Инфекции – повишена колонизация на бактерии в кожата, гнойни заболявания и микози

• Климатични условия – студено време, изсушен въздух в отопляеми помещения

• Кожни раздразнения, причинени от измивни средства, вълнени и синтетични дреха

Други фактори, провокиращи развитието на атопичен дерматит могат да бъдат:

• Стрес

• Отслабване на бариерната функция на кожата при използване на активни измиващи средства

• Склонност към алергични реакции