Грижа за атопична кожа

Състоянието на атопична кожа може да бъде подобрено значително чрез ежедневна грижа, която да компенсира различните функционални нарушения, сухота, недостатъчно наличие на липиди и серамиди, които са компоненти на естествения овлажняващ фактор и др. Основната грижа за кожа с атопичен дерматит е правилното й почистване и хидратиране.

 Как се почиства кожата?

Нужно е да се избират измивни продукти, които не съдържат сапунени съставки и по възможност да се използват само на местата, които действително имат нужда от измиване (ръце, ингвинална област, крака) т.е. да не се нанася всеки път по цялото тяло.
Cetaphil Restoraderm почистваща пяна наред с почистващото си действие, оказва хидратиращ и омекотяващ ефект чрез филагрин разпадните продукти, алантоин и растителни масла. Не съдържа парабени.

Как се хидратира кожата?

Изборът на козметика за суха и атопична кожа се базира на няколко основни критерия:

В състава на овлажняващите средства трябва да влизат:
• Компоненти от естествения овлажняващ фактор, в това число продуктите от разпада на белтъка филагрин – аминокиселини, млечна киселина, уреа.
• Липиди – свободни мастни киселини, серамиди, триглицериди, диглицериди, моноглицериди, фосфолипиди и холестерин;
• Вещества с преобладаващ оклузивен ефект – восък, парафин, силикони и др.

Ефективността и безопасността на тези средства трябва да бъдат потвърдени от клинични изследвания.

Cetaphil Restoraderm хидратираща емулсия  отговаря на всички изисквания, необходими за третиране на суха и атопична кожа и съдържа трите задължителни компонента:

1. Филагрин разпадни продукти, възстановяващи влагата в роговия слой.
2. Серамид, укрепващ кожната бариера.
3. Глицерол, натриев хиалуронат и сорбитол, способстващи да се задържа влагата в роговия слой.

Ефективността и безопасността при използването на лосиона са потвърдени напълно от клинични изследвания при пациенти с атопичен дерматит.
Овлажняващото средство се нанася на тънък слой по цялото тяло, в зависимост от потребностите, 1 до 2 пъти дневно, ако е нужно и по-често. След баня е препоръчително хидратиращото средство да се нанесе до три минути, за да се съхрани максимално влагата в кожата. Успоредно с това  2 – 3 пъти в седмицата може да се взема маслена баня.