Причини за акнето

Акнето е кожно заболяване, което се характеризира с появата на комедони, пъпки, пустули и кисти ( дълбоки пъпки) по кожата. Те се появяват най-често върху лицето и гърдите.

Акнето е резултат от процесите, които настъпват в мастните жлези. Мастните жлези се намират точно под повърхността на кожата и са свързани с космените фоликули и малки каналчета, откъдето косъмът излиза на повърхността на тялото. Те произвеждат себум, субстанция, която смазва и запазва кожата. Ако количеството себум, което произвеждат мастните жлези е малко, тогава кожата става суха. В обратния случай, когато мастните жлези произвеждат по-голямо от необходимото количество себум, кожата се омазнява и това води до появата на акне. Излишекът от себум в комбинация с мъртвите клетки на кожата, които са резултат от естествения регенеративен процес на кожата, водят до образуване на пъпки и запушване на порите на кожата. Произвежданият от мастните жлези себум при хора, страдащи от акне съдържа големи количества сквалени, восъчни естери и триглицериди и спомага за ускорения растеж на бактерията Propionibacterium acnes, която се  съдържа в кожата на всеки индивид. Големият брой бактериални клетки възпаляват кожата. Когато запушеният фоликул се разшири твърде много, се образуват черни точки и/или микрокисти.

Акнето се лекува много по-лесно при юноши, отколкото при възрастни хора.

Акнето е хронично заболяване, което засяга 80 % от тийнейджърите и немалък процент от възрастните, предимно жените. 35% от страдащите от акне жени са на възраст от 30 до 40 години. Статистиката сочи, че 15-20 % от всички преглеждани от дерматолог пациенти, страдат от акне.

 

Причини

Причинителите на акне могат да бъдат следните фактори:

1. Хормонални промени по време на пубертета. Пубертетът е период, в който и при двата пола драстично се увеличава количеството на половите хормони, най-вече андрогените, отговорни за развитието на мъжките полови белези. В резултат на влиянието на тези хормони, се засилва секрецията на себум от мастните жлези. Увеличеното производство на себум създава благоприятна среда за пролиферацията на бактерията Propionibacterium acnes.

2. Хормонални промени при жените. Чести са случаите, в които няколко дни преди настъпване на менструацията по лицето на жените се появяват акнеични пъпки. Контрацепцията може да изиграе положителна или отрицателна роля в борбата с акнето. Пероралният прием на контрацептиви, съдържащи прогестогени с потенциални анти-акне свойства от типа на гестоден, дезогестрел, норгестрел, левоноргестрел, норгестриенон, норетистерон, линестренол могат да влошат акнето. Бременността също може да влоши общото състояние на акнето, поради бурните хормонални промени, които настъпват през този период.

3. Нарушени функции на яйчниците и надбъбречните жлези. В редки случаи акнето при жените може да се дължи на дисфункция на яйчниците и надбъбречните жлези.

 

Възможни усложнения

Дълбоките акнеични лезии водят до появата на белези. Лезиите не трябва да се стискат, тъй като това може да предизвика сериозно възпаление на кожата и да доведе до образуването на трайни белези. Акнето влияе върху психиката на младите хора. Младежите със силно изразен проблем имат ниско самочувствие, срамуват се и са неуверени. Това е сериозна предпоставка за нежеланието им да комуникират с други хора и за изолирането им от външния свят. Важно е да се прилагат подходящи ежедневни грижи, подобряващи външния вид на кожата, докато акнето отшуми напълно.