Мерки срещу акне

Почиствайте два пъти дневно засегнатата зона с мек измивен продукт, който не съдържа аромати. Честото и грубо почистване на кожата води до нейното възпаление и появата на лезии, откъдето бактериите лесно проникват в кожата.

Излагането на слънце крие риск от усложнения. Много често продуктите, които се използват за лечение на акне правят кожата по-чувствителна към слънчевите лъчи. Затова акнеичната кожата не трябва да бъде излагана на слънце. В случаите, в които е небходимо да се прекара известно време навън, е препоръчително преди излизане да се нанася слънцезащитен, некомедогенен продукт.

Не търкайте и не разчесвайте акнеичните пъпки. Избягвайте да пипате лицето си, тъй като тези действия могат да доведат до образуването на тъмни петна и/или белези върху кожата.

 

Бръснене

Избягвайте да се бръснете.
Изпробвайте ръчна и електрическа самобръсначка върху ръката, за да прецените коя от двете дразни по-малко кожата и използвайте нея при бръснене.

В случай че използвате ръчна самообръсначка, е желателно да я сменяте често, тъй като изхабените ножчета дразнят допълнително кожата.

Измийте внимателно лицето си с вода и мек измивен продукт преди да нанесете крема за бръснене.

Не използвайте продукти за след бръснене, които съдържат алкохол.

 

Грим

Избягвайте да носите фон дьо тен с плътна консистенция и козметични продукти, изготвени на базата на минерални масла.

Използвайте некомедогенни продукти.

Премахвайте грима от лицето си преди лягане.

Почиствайте редовно използваните от вас апликатори и четки за грим.

 

Хигиена

Взимайте душ след обилно изпотяване, тъй като потта може да доведе до запушване на порите .

Носете свободни по тялото дрехи, за да избегнете изпотявания, които могат да раздразнят кожата ви.

 

Други

Избягвайте да носите впити спортни дрехи и екипировки като раници и каски, тъй като те могат да раздразнят кожата.

Подбирайте внимателно козметичните продукти, които използвате. Стремете се да не пипате лицето си с ръце. След подстригване, почиствайте старателно падналите върху лицето косми.

Ако кожата ви е склонна към образуване на акне, избягвайте работните места, които я излагат на риск.

 

Лечение

Акнето при възрастни хора е много по-трудно за лечение, отколкото при юношите. Лечението на този проблем изисква постоянство и търпение, тъй като видими резултати на подобрение могат да настъпят след седмици, а понякога и след месеци. Една от причините, поради която акнеичните лезии зарастват бавно е факта, че формирането им отнема също толкова дълго време, приблизително 8 седмици.

Лека форма на акне, черни и бели точки.

Предписанията са за лекарствени средства за директно нанасяне върху кожата. Тези средства се срещат най-често под формата на гелове, лосиони, кремове, сапуни и други и се препоръчват за леки форми на акне. Кремовете имат хидратиращи свойства и са добър избор на средство за лечение, ако имате суха или чувствителна кожа. Геловете, съдържащи алкохол се препоръчват за хора, които имат много мазна кожа или живеят на места с горещ и влажен климат. Най-често срещаните субстанции, които влизат  в състава на лекартсвата за локално приложение, са посочени по-долу:

Бензоил пероксид (Benzoyl peroxide) – намалява засиления процес на вроговяване в областта на фоликулите на мастните жлези и намалява комедоните. Намалява производството на себум. Възпрепятства растежа на бактерията Propionibacterium acnes и намалява възпалителните процеси на кожата.

Салицилова киселина (Salicylic acid) – ексфолира кожата и премахва натрупаните мъртви клетки. Това намалява запушването на фоликулите и предотвратява образуването на комедони.

Сяра и резорцинол (Sulfur, Resorcinol) – намаляват производството на себум. Резорцинолът спомага за премахването на мъртвите кожни клетки, черните и бели точки.

За да се постигне оптимален резултат от лечението, тези средства трябва да се прилагат редовно в продължение на седмици. Възможно е при първоначално нанасяне на някое от тези лекарства, да се появи нежелан страничен ефект като зачервяване на кожата, появата на сърбеж и др. Тези симптоми намаляват или отшумяват при продължителната им употреба.

Умерено тежко до тежко акне, съпроводено с възпалителни процеси.
Изборът на вида лекарство, който дерматологът прави в този случай, зависи най-често от типа на преобладаващите лезии. Терапията включва локални или системни лекарствени средства.

 

Локална терапия

Ретиноиди, съединения, производни на витамин А – към ретиноидите спадат ретиноевата киселина, известна с името третиноин и нейният изомер – изотретиноин. Съществува и ново поколение средство, производно на ретиноидите, наречено адапален. Това е и първото средство, с което започва лечението , тъй като има кератолитично действие, нормализира фоликуларната хиперпролиферация и хиперкератинизация. Понижава се образуването на микрокомедони и невъзпалителни лезии, намалява растежа на Propionibacterium acnes и създаването на микросреда, която е по-малко благоприятна за развитието на възпалителни процеси. Локалното лечение на акне с ретиноиди може да се комбинира с прием на антибиотици.

Антибиотици под формата на лосион, крем или гел –  намаляват растежа на Propionibacterium acnes и възпалението на кожата. Най-често предписваните в тези случаи антибиотици са клиндомицин или еритромицин. Имайте предвид, че при продължителната им употреба, организмът може да развие резистентност. Затова често се комбинират с бензоил пероксид, който намалява този риск.